Keksai · Receptai

Keksiukai “Morkučiai“. Biržuose yra puikios kavos!

Savaitgaliai turi būt saulėti, kvapnūs ir skanūs. Kvepėti turi jie vanile, cinamonu, šiek tiek šokoladu, šiek tiek bandelėm ir pyragais ir su meile paruošta gardžia kava. Pastarąjį savaitės galą praleidau savo mielam gražiam, šiek tiek pavasariu pakvipusiam (bet dar nežymiai) miestely – Biržuos. Šeštadienį besibastydamos po miestą su savo mieliausiom kompanjonėm- mama ir sesuliu- užsukom į Biržuos dar mažai regėtą, bet jaunų žmonių, manau jau pamėgtą kavinukę – “Bookafe“. Įeini, ir, rodos tu ne Biržuos, o kažkur sostinėj, stilingoj kavos ruošimo vietelėj, kurioje skamba lengva neįpareigojanti muzika, už baro sukas visai žavi mergaičiukė, nosį pasiekia malonus kavos aromatas. Erdvė šviesi ir skandinaviška. Ir! Svarbu! Net jei ateisi vienas ar nevienas -visada čia rasi knygų, kurios palaikys vienišiui kompaniją, o kompanijai gali tapt diskusijų  objektu. Turi jie ir kompaktinių plokštelių savo baltose lentynose. Atėjęs, turbūt, pats gali išsirinkt ko norėsi paklausyt . Faina!

Bookafe1

Kavos meniu gana platus. Manau patenkinti bus ir konservatorių ir saldžiamėgių skoniai. Espresso, capuccino, latte, moka – ivairiai pagardintos ir tradicinės, pieniški kokteiliai, arbata. Prie kavos siūlomi keksiukai – tik jie, mažulyčiai, norėtųs putlesnių – su kepuraitėm. Taip pat tradicinis sūrpyragis. Norintiems rimčiau užkąst – karšti sumuštiniai įsimintinais vardais-  “Žvejo svajonė“ –  su tunu ir “Gyvulių ūkis“ (pavadinimo autorius turbūt tik ką skaitė Dž.Orvelą:) – su kumpiu ir sūriu.

Mes griebėm 3 kavas – “Vanilinę Ponių laimę“ – tikra kvapnuolė, “Baltojo šokolado moką“ – man patiko, nes nebuvo labai saldi (cukraus nedėjau) ir  turėjo švelnų kreminį baltojo šokolado prieskonį ir malonų aromatą, sesė gėrė tradicinę latte, kuri taip pat buvo  tikrai gera. Na ir paragavom tos “žvejo svajonės“ ir “gyvūlių ūkio“. Tikrai skanūs panini tipo sumuštiniai, patiekiami šilti ir traškūs. Dedam pliusą. Taip, kad jei norėsit Biržuose kavos- užsukit būtinai į “Bookafe“ ir draugą pasiimkite kartu.

Ką nuveikiau sekmadienį? Ogi iškepiau “Morkučių“ savo brangiajai šeimynai, kad po sočių sekmadienio pietų pasimalonintumėm dar šiek tiek.

“Morkučiai“ arba kitaip morkų keksiukai su kardamoninės grietinėlės kepure

morkuciai1

Keksiukams(15 keksiukų)

  • 180 g miltų
  • 100 g ištirpinto sviesto
  • 120 g grietinės
  • 3 nemaži kiaušiniai
  • 200 g rudojo cukraus (tiks ir baltas)
  • 1 a.š. cinamono
  • vanilinio cukraus (pagal skonį)
  • pusė a.š.malto kardamono
  • 1,5 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnelis druskos
  • 2 nemažos tarkuotos morkos (apie 150 g)

Grietinėlės kepurėlėms:

  • 200 g riebios grietinėlės
  • 1 a.š. grietinėlės standiklio
  • žiuopsnelis kardamono
  • pora a.š. citrinos sulčių
  • vanilio cukraus
  • šaukštelis cukraus
  • apelsinų cukatų pabarstymui

Tirpintą sviestą sumaišome su cukrumi ir grietine, atskiriam 2 kiaušinių trynius nuo baltymų, juos dedam į sviesto mišinį, taip pat įmušam trečią visą kiaušinį ir išmaišom. Sudedame tarkuotas morkas, tada miltus, sumaišytus su kepimo milteliais bei druska, vanilinį cukrų, cinamoną, kardamoną. Lengvai išmaišom, bet nepermaišom, kad keksiukai nebūtų kieti. Galiausiai išplakam likusius kiaušinių baltymus iki standžių putų ir atsargiai įmaišom į tešlą. Krečiam po porą nedidelių šaukštų tešlos į kiekvieną keksiukų formelę ir šaunam į gerai įkaitintą 200 laipsnių orkaitę 20-25 minutėms, kol morkučiai išsipūs ir pasidarys maloniai auksiniai. Iškepusius pilnai ataušinam.

Kol keksiukai aušta išplakam grietinėlę su vaniliniu cukrum, cukrum, citrinos sultimis, kardamonu ir grietinėlės standikliu. Plakam kol pasidarys tirštas kremas.

morkuciai5

Ataušusiems keksams uždedam grietinėlės karūnėles, pabarstome apelsinų cukatomis ir gardiname sau dieną:)

Jie labai kvapnūs, morkos ir rudasis cukrus suteikia kepinukams nemažai saldumo, tačiau vos vos nesaldi grietinėlė puikiai viską atsveria.

Galbūt kada užnešiu į“Bookafe“ savo keptų keksiukų…:)

morkuciai6

morkuciai8

 

morkuciai2

 

Tome.

2 mintys apie “Keksiukai “Morkučiai“. Biržuose yra puikios kavos!

  1. Išmėginau. Kardamono prieskonis dieviškas. Keksiukai purūs, drėgni ir labai skanūs.

Palikti atsakymą: Renata Atšaukti atsakymą