Pyragai · Receptai

Aromatingas su abrikosų uogiene

Kai taip žvėriškai, plėšrūniškai šalta, kad nepadeda nei pūkinis paltas, nei vilnonės kojinės reikia kept pyragą. Kvepiantį, su daug daug prieskonių ir citrinos žievele. Virtuvė įšyla, kartu ir žandai įgauna rausvo gyvumo. Ir išsivirus didelį puodą arbatos vakaroti su draugais. Vietoj arbatos puikiai tinka ir kažkas stipresnio… Taip mes vakar ir padarėm:)

Iškepiau kvepiantį ir daug pastangų nepareikalavusį obuolių pyragą į kurį dar pagalvojusi krestelėjau ir keletą gerų šaukštų abrikosų uogienės. Puiku būtų buvę valgyt jį šiltą, bet kol nukeliavau iki draugų namų (kur vietoj arbatos pasiūlė stipresnio) tame nežmoniškame šaltyje mano pyragas atvėso. Bet vistiek visi šypsojos ir džiaugės, o šaltis liko stypsoti gatvėje už lang0.

Tešlai reikės:

  • 200g miltų
  • 100 g šalto sviesto
  • 50 g cukraus pudros (vietoje jos naudojau 50 ml auksaspalvio sirupo)
  • kiaušinio
  • tarkuotos citrinos žievelės
  • 3 šaukštų pieno
Įdarui:
  • 175 g miltų
  • 150 ml skysto medaus
  • 3 obuolių
  • 2 šaukštų cirinos sulčių
  • 3 šaukštų abrikosų uogienės
  • šaukštelio maltų gvazdikėlių
  • šaukštelio malto muskato
Miltus sumaišome su tarkuota citrinos žievele dubenyje, įtarkuojame šaltą sviestą ir sutriname pirštais iki trupinukų. Kitame dubenyje išplakame kiaušinį, pieną ir sirupą, pilame į trupinukus ir užminkome tešlą, kurią paskui dedame į šaldytuvą pusvalandžiui.
Vieną obuolį supjaustome skiltelėmis ir apšlakstome citrinos sultimis, kad neruduotų. Kitus nulupame, išimame sėklalizdžius ir sutarkuojame, užpilame medumi, citrinų sultimis ir uogiene. Išmaišome. Beriame gvazdikėlius ir miltus ir išmaišome.
Atšaldytą tešlą iškočiojame ant miltais pabarstyto stalviršio. Juo išklojame riebalais pateptą formą. Ant tešlos lakšto pilame miltų, abrikosų ir obuolių masę. Pyrago viršų papuošiame obuolio skiltelėmis, pabarstome muskatu ir šauname į 200 C orkaitę 35 minutėms.
Skanaus, nesušalkit!
Jūsų, T.

Parašykite komentarą