Pyragai · Receptai · Įžanga

Pasiutiškai skanus braunis su Nuttela

Netoli mūsų namų Osle yra Frea šokolado fabrikas. Jo šokoladinė istorija prasidėjo dar 1892, kai iš Trøndelago kilęs pramonininkas Johan Throne Holst, baigęs mokslus Hamburge, atvyko į Oslą (tuometinę Christianią) ir nupirkes šį fabriką pradėjo gaminti  saldainius, kepimui skirtą šokoladą ir šokoladukus. Tai vienas seniausių išlikusių ir puikiausiai veikiančių šokolado fabrikų Norvegijoje, kuris manau  dabar ir užima pagrindinę šokolado ir kepiniams skirtų produktų rinkos dalį šioje šalyje.

Bet ne apie istoriją šįkart kalba. Apie kitką… Rytais,matot, kai bėgioju, yra toks vienas kliuvinys, kuris, jeigu esi bent truputėlį alkanas – pakerta kojas :). Mūsų rajonas pasiutiškai kvepia šokoladu. Taip giliai, saldžiai, kvapas visokiais tonais atsiskleidžia, su nosimi žaisdamas. Man primena šviežiai iškepto šokoladinio pyrago, sakyčiau gal net braunio kvapą. Tikra ryto palaima. Nors pabėgęs, griūk į pusnį ar į balą ir danguje pradės plaukioti “brauniški“ debesys. Tad visą šią savaitę bebėgdama savo rytiniais takais spėkit ką rezgiau – ogi tobulo braunio kepimo operaciją.

Operacijos planas prasidėjo nuo kvapo, paskui perėjo į Pinterest – receptų paiešką. Vualia! Radau, manau neprašaunamą mano skoniui receptą – Braunį su Nuttela. Šaltinis recepto čia Handletheheat. Aš jį pagal save šiek tiek patobulinau, asmeniškumo pridėjau. Na ir šeštadienio rytą įgyvendinau operaciją “ Nutella Braunis“.

Operacija pavyko 100 %. Kas mėgstate saldų, gilų, drėgną šokoladainį – būtinai pamėginkit. Jis puikiausias mano paskutiniu metu ragautas braunis.

photoshop7

Brauniui naudojau:

  • 200 g juodo (70%) kepiniams skirto šokolado
  • 85 g šokoladinių lašelių (naudojau pieniškus “Frea“ – jei mėgstat karčiau, naudokit juodojo šokolado lašelius)
  • 170 g sviesto
  • 1 +1/4 puodelio cukraus
  • 1/2 puodelio Nutellos
  • 3 didelių kiaušinių + 1 kiaušinio trynio
  • šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 3/4 puodelio miltų
  • 1/4 puodelio nesaldintos kakavos (kepinių kakavos) miltelių
  • 1/4 šaukštelio jūros druskos

 

Pirmiausia į puodą dedame gabalėliais susmulkintą sviestą ir juodajį šokoladą. Palengva kaitinam ant nedidelės ugnies, nuolat maišydami, kad nepriliptų (galima įpilt šlakelį pieno) iki kol sviestas ir šokoladas ištirps ir masė taps tolygi ir glotni. Nukeliam nuo ugnies ir įmaišome šokolado lašelius ir Nutellą (iki tolygios masės).

Kitame dubenyje išplakam kiaušinius su cukrumi iki šviesios tvirtos masės. Įmaišome į šokoladinę masę. Įpilame vanilės ekstrakto. Atskirame dubenyje išsijojam miltus ir kakavą, įberiam druskos ir palengva maišant supilam miltų ir kakavos masę į skystus ingredientus. Tolygiai išmaišom.

Pilam į maždaug 20×20 ar panašių matmenų riebalais pateptą kepimo formą. Ir dedam kepti į iki 180 lapsnių C įkaitintą orkaitę. Kepam apie 30-35 min. Patikrinam mediniu pagaliuku – turit jį ištraukt dar aplipusiais drėgnais pyrago trupinukais. Svarbu, neperkepti, nes sausas braunis – nieko gero. Jis turi būt tobulai drėgnas viduje.

Ištraukiam iš orkaitės, atvėsinam ir mėgaujamės su puodeliu juodos geros kavos.

Skanių akimirkų!

Tome

 

 

 

 

Parašykite komentarą