Pyragai · Raw · Receptai · Vegetariški patiekalai · Įžanga

Žaliavalgiškas pyragas su šilauogėmis

Oppskrift på Norsk følger nederst.

Nesu žaliavalgė, veganė ar vegetarė, bet išbandyti naujus skonius mėgstu. Pagaminti kaskart vis ką nors kitokio, patirti naują skonį, tekstūrą, kvapą. Tam ir skirtas gyvenimas juk. Lygiai taip pat mėgstu (bent jau mėgau) keisti šukuosenas, plaukų spalvą, apsirengimo stilių, nuotaikas. Visada tokia buvau. Gal dabar po truputi apsiraminu į žandus alsuojant trisdešimtmečiui. Suprantu vis labiau, kas patinka, o kas ne, kas skanu, o kas neskanu, su kokiais žmonėmis noriu būt ir su kokiais ne, ką noriu laisvalaikiu veikt, o ko visiškai nenoriu. Ir tas supratimas labai ramina, geras jausmas apima, kai nebesinori blaškytis ir nerimąstingai ieškot kažko dar neatrasto ir, greičiausiai, net ne tau skirto. Nebesinori sprogstančia galva norėt aprėpt viso pasaulio. Noris būti čia ir dabar, esamuoju metu, vertinti tai, ką turi, mylėt žmones, kuriuos turi, negyventi kitų gyvenimo. Trumpas juk jis. Aš apie gyvenimą.

Na, bet žaliavalgiškam pyragui poros valandų pagailėti nesunku. Gardus jis, tekstūra kitokia, sotus nuo riešutų ir kokosų pieno. Vertas paragavimo. Tikrai. Tik esminis dalykas, ko nepadariau ir labai suklydau gamindama – reikia ji atšaldyti kameroje. Kad būtų tvirtas ir tinkamos konsistencijos. Tad – nepamirškit, jei gaminsit. O tuo tarpu mano pirmas blynas bvo minkštas. 🙂

6

Jį, tarp kitko, gaminau 17. mai proga – tai Norvegijos Konstitucijos diena, laisvadienis, kai miestai prisipildo tautiniais kostiumais pasipuošusių norvegų, pusryčiams geriamas šampanas, valgomi desertai ir kiti gardėsiai , kalnai ledų ir hot dogai su bulvių salotomis. Tad kaip ir žadėjau, pasidalinsiu ir norvegišku recepto variantu.

Pyragui prireiks:

  • 2 puodelių anakardžio riešutų, išmirkytų pernakt
  • 1 citrinos išspaustų sulčių
  • 1/2 puodelio kokosų pieno (pilno riebumo, jokiu būdu ne lieso)
  • 2 šaukštų skysto medaus
  • 1 puodelio šilauogių arba mėlynių (tinka ir šaldytos) + papildomos saujos puošimui
  • 1 puodelio datulių be kauliukų , išmirkytų pernakt
  • 1/2 puodelio migdolų

Virtuvės  kombaine ar kitame smulkintuve sumalam migdolus kartu su datulėmis iki vientisos lipnios masės. Masę dedam ir paspausdami išlyginam apvalioje pyrago formoje, išklotoje maistiniu popieriumi.

Tada virtuvės kombaine ar smulkintuve susmulkinam nusunktus anakardžius kartu su medumi, citrinos sultimis ir kokosų pienu. Iki tolygios vientisos kreminės masės. Pilam ją ant migdolinio datulių pagrindo, išlyginam.

Mėlynes sutrinam su šaukšteliu medaus ir užpilam ant pyrago viršaus. Viršų puošiam šviežiomis uogomis. Dedam į šaldymo kamerą mažiausiai 3 valandoms. Prieš patiekiant reikia leisti jam pastovėti kambario temperatūroje maždaug 15 min. 🙂

3

1

Til denne Raw blåbær kaken du trenger:

  • 2 kopp med cashewnøtter gjennomvåt over natt
  • sitronsaft fra 1 sitron
  • 1/2 kopp hel kokosmelk
  • 2 ss med honning (helst rå, økologisk )
  • 1 kopp med ferske eller frossne blåbær + 1 ekstra håndfull til pynt
  • 1 kopp med tørkede dadler gjennomvåt over natt
  • 1/2 kopp med rå mandler

Lag skorpen først – plasser dadlene og mandlene i matprosessoren og puls for å få en klissete blanding.
Spred blandingen i kakeformen og trykk den jevnlig.
Tørk cashewnøttene og legg dem i matprosessoren sammen med sitronsaft, kokosmelk og rå honning.
Prosess for å få en jevn krem.
Hell cashew blandingen i kakeformen på toppen av skorpe, og spred jevnt.
Plasser blåbærene med 1 ts av honning i matprosessoren og puls for å få en puree.
Topp ostekake med puree, pynt med resterende ferske blæbær og frys i minst 3 timer.
La den stå i romtemperatur i 15 minutter før den serveres.

Skanaus.

Tome

 

Parašykite komentarą