Pusryčiai · Raw · Receptai · Sviestai, pagardai · Užkandžiai · Vegetariški patiekalai · Įžanga

Vaniline chai latte kvepiantis migdolų ir anakardžių riešutų sviestas

Šį vėlų vakarą tikrai nepulsiu kaip kokia sveikos mitybos specialistė jums pasakot istorijos, kokie nuostabūs yra riešutai ir kokie suuper naudingi jie yra žmogaus bendrai sveikatai ir atskiroms jo kūno dalims – smegenims, imuninei sistemai, virškinimui, raumenims, akims  ir t.t. Nepasakosiu ir kiek gerųjų medžiagų yra skirtingų rūšių riešutuose. nes jūs tikrai apie tai jau esat skaitę ir girdėję, o jeigu dar ne – pasigooglinkit – iki valios paskaitysit puikių informacinių straipsnių ir patarimų, kur ir kaip juos naudoti.

Papasakosiu Jums tik tai, kad lietuviškas žodis “riešutas“ – nuostabiai skambus ir gražus. O šiam žodžiui atstovaujantys – dar nuostabesni. Jie skanūs, traškūs, riebūs, saldūs, maistingi, suteikiantys geros energijos, pakeliantys nuotaiką. Taip, taip, aš įsimylėjus riešutus. Tikiu – juos įsimylėję esat ir Jūs. O jei dar ne – tai pats laikas. Nes ši meilė ne tik saldi, skani, bet ir sveika. Na, nebent esat alergiški (o gaila..).Ir priminsiu dar, kad riešutus krimsti tikrai geriau, nei šokoladuką ar bandelę (nors reikia kartais ir jų tonusui pakelt, nesusivaržyt). Bet geriau – cinamoninė bandelė kartą į savaitę ar dvi, o saujelė migdolų, graikinių, anakardžių, makadamijų, lazdyno, pistacijų, karijų, bertoletijų ar kitokių riešutėlių – kasdien. Sakiau saujelė – ne kibiras, beje. 😄 Ir nebūtinai užkandžiui jie tinka – čia jau fantazijos reikalas. Tinka ant rytinės košės, paskrudinti – ant žalių salotų bliūdo, traškia plutele apklojantys mėsos kepsnį ar žuvį. Pasaka be galo.

Su riešutų sviestu vėl kita istorija, Su juo mes turim romaną. Labai karštą. Kartais slaptą, kai šaukšto neužtenka, reikia 3.😄 Iki šiol riešutų sviestą visada pirkdavau iš specializuotų krautuvyčių ar mandresniam prekybcentry, negailėdavau geros sumelės už gardų migdolų, anakardžių ar lazdyno riešutų sviestą (pigesnis – žemės riešutų mūsų namuose – jau savaime suprantamas dalykas – be šito nė krust). Mažulytis stiklainėlis tikrai ne grašius kainuoja. Ir tada pagalvojau – kodėl gi nepasidarius riešutų sviesto namie? Ir čia ne iš taupumo, o tiesiog – man patinka pasigamint skanius dalykus namie, nes žinau, kad jie gausis dar skanesni, nei nupirkti. Pats procesas – jau yra laimė. O dar rezultatas.😊 MM MM MM.

Taip praeitą penktadienį gimė mano pirmasis namuose pagamintas riešutų sviestas. Anakardžių ir migdolų su vanilinės chai lattes prieskoniais. Pagaminti nėra sunku, neužtrunka krūvos valandų, pats riešutų virsmas į minkštą riebią sviesto konsistenciją yra stebuklas. Prireiks tik gero virtuvės kombaino ar malūnėlio. Ir tikrai – daugiau pirktinio mano namuose nebus – garbės žodis.

DSC_5587

Geram 350- 400 g stiklainėliui tokio sviesto prireiks:

  • 2 puodelių migdolų riešutų
  • 1 puodelio anakardžių
  • žiupsnio jūros druskos
  • 1,5 a.š. išlydyto kokosų aliejaus

Vanilinės chai latte prieskonių mišiniui:

  • 1 a.š. malto cinamono
  • 1/2 a.š. malto kardamono
  • 1/4 a.š. maltų gvazdikėlių
  • 1/4 a.š. malto imbiero
  • 1/8 a.š. malto muskato
  • 1 a.š. vanilės cukraus su naturalia vanile (Dansukker tipo)

DSC_5557

Gaminam:

Visų pirma riešutus reikia paskrudinti 160 ºC orkaitėje 12-15 min. Paberkit riešutus vienu sluoksniu ant didelės kepimo skardos, ištiestios kepimo popieriumi ir – į įkaitintą orkaitę. Stebėkit, kad anakardžiai nepaskrustų per daug – įgautų lengvą auksinį atspalvį ir pakviptų, nes šie riešutai turi savybę prarasti aliejus, ilgai skrudinami. O juk riešute esantis aliejus čia žaidžia pirmu numeriu.

Paskrudusius riešutus paliekam 5 minutėms pravėsti. O tada beriam į virtuvės kombainą ir malam malam malam. Pirmas etapas – apie 5 minutes – iki kol riešutai sumalami į smulkią masę. Tada įberiam druską ir prieskonių mišinį ir malam toliau, kol matom kad aliejai pradeda skirtis, visa masė pasidaro drėgna,  ir minkštėja nuo išsiskyrusio riešutų aliejaus. Sustojam ir supilam kokosų aliejų. Trečias etapas – malam apie 4-5 min toliau iki norimos konsistencijos. Štai ir turit nuostabauas  prieskoniais kvepiančio riešutų sviesto. 😎

DSC_5586

O priedo dar ir mini receptas – kaip galit panaudoti pasigamintą riešutų sviestą – juk jis ne tik ant skrebučio su uogiene, ar šaukšto tinka. Tinka puikiai ir į rytinę košę.

DSC_5594

Rytinė košė (2 porcijos):

  • 200 ml pilno grūdo kviečių dribsnių (ar avižų, į grūdų, speltų, grikių – kokius mėgstat)
  • 500 ml pieno (aš dažnai maišau pieną su vandeniu 50/50)
  • 4-6 šaukštų grūdėtos varškės
  • 2 šaukštų riešutų sviesto
  • obuolio
  • trupučio klevų sirupo ar skysto medaus – norintiems saldžiau

DSC_5592

Gamyba paprasta kaip 2×2  🤗. Išsiverdam mėgiamą košę. Ant jos sluoksniuojam grūdėtą varškę, obuolius, riešutų sviestą, užliejam klevų sirupo ar medaus. Skanaus!

Tome.

DSC_5590

Parašykite komentarą